Accountants- of een administratiekantoor? 

Boekhouder, accountant, administrateur, AA, RA en auditor: binnen onze beroepsgroep zijn er tal van vaktermen in omloop. Voor een buitenstaander komen ze vaak op hetzelfde neer, maar er zijn wel degelijk verschillen. Laten we eerst eens kijken naar het meest eenvoudige maar ook meest belangrijke verschil tussen een accountantskantoor en een administratiekantoor. Het werk dat gedaan wordt bij een administratiekantoor, zoals bijvoorbeeld bij Administratiekantoor Zeker, is in principe hetzelfde als bij een accountantskantoor. De geleverde diensten komen overeen maar er is één heel belangrijk verschil: bij een administratiekantoor is geen accountant werkzaam die wettelijk bevoegd is om de jaarrekeningen af te tekenen (accountantsverklaring). 

 Administratiekantoor 

Een administratiekantoor verzorgt de administraties voor haar klanten. Boekhouders/administrateurs kunnen ook prima een jaarrekening opstellen en aftekenen. Maar ze zijn niet gerechtigd om zelf een accountantsverklaring af te geven. Daar heb je logischerwijs een accountant voor nodig. Is een accountantsverklaring gewenst of nodig, dan schakelt het betreffende administratiekantoor, bijvoorbeeld administratiekantoor Zeker, hiervoor een accountant in. 


Accountantskantoor 

Bij een accountantskantoor werken doorgaans assistent accountants. U begrijpt dat zij niet eindverantwoordelijk zijn. Bij een accountantskantoor is dat een accountant. Het maakt hierbij niet uit hoeveel klanten het accountantskantoor heeft, hoeveel mensen er werken of hoeveel accountants er aan het kantoor verbonden zijn. Om je accountantskantoor te mogen noemen dient er een accountant aan het bedrijf verbonden te zijn die de jaarrekeningen aftekent met een handtekening. Met deze aftekening geeft hij of zij een “samenstelverklaring” af, waarin hij of zij aangeeft dat de administratie naar eer en geweten gevoerd is voor de klant. 


De accountant 

Accountant is een titel die door studie verkregen kan worden. Na afronding van een reguliere HBO / WO-opleiding volgt een accountant het traject dat hem of haar opleidt tot AA of RA.

Beste keuze voor het MKB? 

Voor het MKB en met name bedrijven met 50 of minder medewerkers is het aan te raden om te kiezen voor een administratiekantoor dat samenwerkt met een AA of met een accountantskantoor waar een AA werkzaam is. 
Een goed administratiekantoor is vaak afdoende, ook als bepaalde instanties, waaronder banken en hypotheekverstrekkers, u vragen om een jaarrekening die is opgemaakt door een accountant. Zoals aangegeven kan een administratiekantoor voor het verkrijgen van de vereiste aftekening samenwerken met een AA. Op deze manier krijgt u de gewenste kwaliteit en voldoet u aan de wettelijke vereisten.